Κίνδυνος από τη λανθασμένη διενέργεια rapid test

Επικίνδυνος ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται τα rapid tests στην Κύπρο δηλώνει ο Διευθυντής του Κέντρου Μέντελ για Βιοϊατρικές Επιστήμες Δρ Παύλος Νεοφύτου και σημειώνει ότι τα περισσότερα τεστ διεξάγονται από εργαστήρια που στήνονται «στο πόδι» σε δημόσιους χώρους.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση,  ανέφερε ότι σύμφωνα με το νόμο 132/88 όλες οι εξετάσεις σε βιολογικά δείγματα πρέπει να διεξάγονται σε εγκεκριμένα κλινικά εργαστήρια που λειτουργούν υπό την εποπτεία εγγεγραμμένου διευθυντή κλινικού εργαστηρίου. 

“Δυστυχώς στην Κύπρο το Υπουργείο Υγείας, δεν εφάρμοσε τέτοιο νόμο, προκηρύσσει προσφορές και αναθέτει την εργασία αυτή σε μη εγκεκριμένα εργαστήρια που λειτουργούν σε χώρους που δεν έχουν αδειοδοτηθεί από το Συμβούλιο Κλινικών Εργαστηρίων, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά λανθασμένα αποτελέσματα”. 

Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε ότι η ποιότητα ενός εργαστηρίου εκστρατείας είναι χαμηλότερη από αυτήν ενός εργαστηρίου που λειτουργεί σε εγκεκριμένο χώρο ενώ σημείωσε πως θα ήταν καλύτερα οι πολίτες να υποβάλλονται σε ένα τεστ μεγαλύτερης ακρίβειας (μοριακό τεστ PCR) σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα, μια φορά το μήνα, αντί να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο rapid τεστ.

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο εδώ. Αρχειοθετημένο εδώ.