Επιστολή Φοιτήτριας Μαιευτικής προς Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Λεμεσός, 22 Ιουλίου 2021

Αξιότιμη κυρία Επίτροπε Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,

Ονομάζομαι ####### ###########, είμαι τεταρτοετής φοιτήτρια του τμήματος Μαιευτικής και είμαι μόνιμη κάτοικος Λεμεσού. Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να ενώσω τη φωνή μου με όλους αυτούς τους απλούς πολίτες, που εδώ και καιρό έχουν εκφράσει τα αρνητικά τους συναισθήματα σύμφωνα με τα νέα μέτρα και διατάγματα της κυβέρνησης, κατά της πανδημίας Covid-19.

Συγκεκριμένα, θα ήθελα να αναφερθώ στη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφορικά με την Υγεία. Είναι γεγονός και ευρέως γνωστό, πώς η υγεία αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Άλλωστε όλες αυτές οι ενέργειες που γίνονται τα δύο τελευταία χρόνια έχουν απώτερο σκοπό τη βελτίωση της όλης κατάστασης που επικρατεί λόγω της πανδημίας και επηρεάζει την υγεία μας. Ωστόσο, κρίνω επιεικώς απαράδεκτο το ότι για να εισέλθω σε δημόσια δομή υγείας (πχ Παλαιό Νοσοκομείο Λεμεσού) χρειάζομαι safe pass. Καθώς, με όσα αναφέρονται στα ΜΜΕ καθημερινά η υγεία των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέχει τον πλέον κυρίαρχο ρόλο, θα έλεγα πως είναι αμφιλεγόμενο να ζητάνε στις εισόδους των δημόσιων υπηρεσιών υγείας να φέρουν οι ασθενείς-πολίτες πιστοποιητικά για την είσοδο τους. Ως εκ τούτου, μέσω της επίδειξης πιστοποιητικών υγείας, αποκλείεται το «δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και του απόρρητου των προσωπικών πληροφοριών».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που εσείς γνωρίζετε σαφώς καλύτερα από εμένα:

A) «Όλοι έχουμε δικαίωμα στην υγεία»
Β) «Όλοι δικαιούμαστε μια αξιοπρεπές μεταχείριση»
Γ) «Η φροντίδα υγείας πρέπει να είναι ισότιμη και χωρίς διακρίσεις»
Δ) «Όλοι έχουν δικαίωμα να αρνηθούν την εκτέλεση μιας διαγνωστικής ή θεραπευτικής πράξης»

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το άρθρο 21 των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, «καθένας έχει το δικαίωμα να γίνεται δεκτός, υπό ίσους όρους, στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας του».

Αν μη τι άλλο, είναι πασιφανές πως τα πιο πάνω δικαιώματα καταπατώνται ως εξής:
Αποκλείοντας την πρόσβαση ενός ασθενή στη δημόσια δομή υγείας, διότι δε φέρει πιστοποιητικά απόδειξης της υγείας του από τον covid, αυτόματα καταργείται το δικαίωμά του στην υγεία. Επιπρόσθετα, συνεπάγεται ο αυτόματος διαχωρισμός των πολιτών και η «εκλεκτή» παροχή υγείας, αλλά και ο «εξαναγκασμός» διενέργειας διαγνωστικού test ή εμβολιασμού. Έτσι λοιπόν, αυτόματα καταργούνται αρκετά από τα δικαιώματα μας στην υγεία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, σας απευθύνω έκκληση για την άμεση παρέμβαση σας και την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας που καταπατούνται το τελευταίο διάστημα.

Η υγεία και η ελευθερία του κάθε ενός από εμάς είναι σημαντική. Η υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας εναπόκειται στην κρίση σας.

Με εκτίμηση

@@@@@@@ @@@@@@@@@@@