Τα ρινοφαρυγγικά τεστ δεν είναι ακίνδυνα

Τα ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα δεν είναι ακίνδυνα

 

Η Académie nationale de médecine, μια ανεξάρτητη αλλά επίσημη επιστημονική εταιρεία στη Γαλλία, έχει δημοσιεύσει ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί ότι τα ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2 “δεν είναι χωρίς κινδύνους”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσίευσε η Ακαδημία στον ιστότοπό της στις 8 Απριλίου 2021, ένας αυξανόμενος αριθμός δεδομένων δείχνει ότι μπορούν και συμβαίνουν “επιπλοκές”, ορισμένες από τις οποίες είναι “σοβαρές”.

Η Académie de médecine φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για τα παιδιά, προτείνοντας έντονα να εξετάζονται με δείγματα σάλιου “τόσο για την ασφάλεια όσο και για την αποδοχή τους”. Υπενθυμίζει, επίσης, τις ορθές πρακτικές που πρέπει να ακολουθούνται κατά τη διενέργεια τεστ.

Το πλήρες κείμενο του Δελτίου τύπου της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής της Γαλλίας:

 

Ρινοφαρυγγικό επίχρισμα ακολουθούμενο από ανίχνευση του ιικού γονιδιώματος με RTPCR έχει γίνει το χρυσό πρότυπο για τη διάγνωση της λοίμωξης από SARS-CoV-2. Ρινικό επίχρισμα απαιτείται επίσης και τον αντιγονικό έλεγχο. Λόγω του πολλαπλασιασμού και την επανάληψη αυτής της διαδικασίας για τη λήψη δειγμάτων, που μερικές φορές πραγματοποιείται υπό ακατάλληλες συνθήκες, είναι σημαντικό να θυμόμαστε τις προφυλάξεις που πρέπει να τηρούνται και τους κινδύνους που προκύπτουν. Ενώ ορισμένες επιπλοκές μπορούν να θεωρηθούν καλοήθεις (δυσφορία, πόνος ή αιμορραγία), έχουν αρχίσει να περιγράφονται σοβαρές επιπλοκές στην ιατρική βιβλιογραφία τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως παραβιάσεις του πρόσθιου κρανίου βάσης του κρανίου που συνδέονται με κίνδυνο μηνιγγίτιδας [1-3].

Προκειμένου να μην παραμεληθεί ο κίνδυνος τραυματισμού που προκαλείται από την ευρεία χρήση των ρινοφαρυγγικών επιχρισμάτων που πραγματοποιούνται σε μαζική κλίμακα στο πλαίσιο του Covid-19, η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής της Γαλλίας υπενθυμίζει τις ορθές πρακτικές που πρέπει να ακολουθούνται:

– Πριν από κάθε δειγματοληψία, να ερευνάται τυχόν ατυχηματικό ή χειρουργικό ιστορικό ωτορινολαρυγγολογικής φύσης που μπορεί να έχει τροποποιήσει την ανατομία της ρινικής κοιλότητας και των ιγμορείων, ιδιαίτερα τις επεμβάσεις που αφορούν το διάφραγμα, την κατώτερη ρινική κογχή και το ιγμόρεια του προσώπου [4],

– Μην υπερεκτείνετε το κεφάλι του ασθενούς κατά τη διάρκεια της δειγματοληψίας, αλλά κρατήστε το σε φυσική θέση με το πηγούνι παράλληλο προς το έδαφος,

– Εισάγετε το δειγματοληπτικό στειλεό οριζόντια κατά μήκος του δαπέδου της ρινικής κοιλότητας και ποτέ να την εκτρέπετε προς τα πάνω, προς τη βάση του κρανίου.

Επιπλέον, η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής της Γαλλίας συνιστά:

– να επιφυλάσσεται η πρακτική των ρινοφαρυγγικών επιχρισμάτων σε επαγγελματίες υγείας εκπαιδευμένους να εκτελούν αυτή τη διαδικασία υπό αυστηρές τεχνικές συνθήκες,

– στα παιδιά, να προτιμώνται τα δείγματα σάλιου για την ασφάλειά τους και αποδοχή,

– να προειδοποιούνται οι χρήστες των αυτοελέγχων ότι η αυτοδειγματοληψία μπορεί να οδηγήσει σε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα όταν η λήψη δείγματος είναι ανεπαρκής και επιφανειακή, αλλά μπορεί επίσης να γίνει επικίνδυνη όταν η δειγματοληψία είναι πολύ βαθιά και κατευθύνεται προς τη λάθος κατεύθυνση.

 

 

  1. Föh B et al. Complications of nasal and pharyngeal swabs – a relevant challenge of the COVID-19 pandemic? Eur Respir J. 2020. Dec 10; 2004004.
  2. Alberola-Amores FJ et al. Meningitis due to cerebrospinal fluid leak after nasal swab testing for COVID-19, Eur J Neurol. 2021 Jan 21; 10.1111/ene.14736.
  3. Sullivan CB et al. Cerebrospinal fluid leak after nasal swab testing for Coronavirus Disease 2019. JAMA Otolaryngol Head Neck Surg. 2020 Dec 1; 146(12):1179-1181.
  4. Press release of the French National Academy of Medicine – “Covid-19: which samples for which tests?” February 17, 2021.